Индексът Икономическата свобода по света, издаван от института Фрейзър“, досега мери

...
 Индексът Икономическата свобода по света, издаван от института Фрейзър“, досега мери
Коментари Харесай

Къде е България по икономическа свобода

 
Индексът Икономическата независимост по света, издаван от института „ Фрейзър “, досега мери степента, в която политиките и институциите по света поддържат икономическата независимост. Тазгодишното издание излезе и в него няма положителни вести за България.

За последните 15 години неналичието на най-важните промени – в работата на правосъдната система и на държавното управление и администрацията, е причина България да не съумява да увеличи качествено общата си оценка за икономическа независимост. За 2005 година България е имала оценка 7,17 и  макар че по-късно има някакви усъвършенствания в множеството подиндекси, те са толкоз дребни, че в  тазгодишното издание общата оценка е 7,74 . При това резултатът се базира на по-стари данни, за 2018 година Който пристигна ред да се правят оценка " достиженията " през текущата година, резултатът може да е по-лош даже от 2005 г.  - като имаме поради какво се случва в България в по-ново време и по какъв начин рекетът над бизнеса и медиите изкара жителите на невиждани митинги, които не престават към този момент трети месец.

Ето какво е представянето на страната ни в досегашните издания: 

Общ резултат на България в показателя „ Икономическата независимост по света “ на института „ Фрейзър "

 

Източник: Икономическата независимост по света 2020, институт „ Фрейзър “ с данни за 2018 година

 

" Всъщност, двата проблематични подиндекса за България  - правосъдна система и размер на държавното управление, като се изключи че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не записват доста усъвършенствани е. Това обезсилва ненапълно останалите позитивни промени, които се следят в региона на търговията и регулирането ", разясняват от Института за пазарна стопанска система (ИПИ е локалният сътрудник на института „ Фрейзър “ и член на Мрежата за икономическа свобода). Ето късия коментар на българските специалисти по обособените индикатори:
 
Регулации  (7,87) – следи се леко усъвършенстване. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните условия за правене на бизнес, както и заради съществуването на корупция. Най-слабо страната се показва при безпристрастността на обществената администрация (4,75 от  оптимални 10) и административните условия (4,52), като при тях има и очевидно утежняване през последните години. Изследването отбелязва и обилни проблеми при регулациите към назначението и освобождението на служащи, както и с минималната заплата, като и при тези регулации на трудовия пазар има спад на оценката. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава оптималните резултати; Свобода на интернационалната търговия  (8,47) – България реализира добър резултат заради участието си в Европейски Съюз, поради което категориите за мита и регулаторни спънки пред търговията са с висока оценка; Стабилни пари  (9,56) – валутният ръб остава поръчител за стабилността на лв., като това е категорията в която България обичайно реализира най-хубавите си резултати. По-високата инфлация за 2018 година предотвратява по-доброто класиране в тази категория; Правна система и право на благосъстоятелност  (5,92) – изменението на този подиндекс е повода за сензитивното усъвършенстване на общото класиране на България от изданието от 2018 година Въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата независимост у нас. Миналата година своята роля изигра методологическото изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава оптимален резултат и я тласка нагоре по отношение на тези с по-значителни полови неравенства. Тази година показателят сменя и източниците на данните за знаците за правната система, като новият метод се основава на оценките от плана Varieties of democracy (V-Dem), което изяснява и забележителното повишение на класирането на България и значи, че класиранията сред годините не са директно сравними. Същевременно оценката за безпристрастността на съдилищата и при новия метод остава доста ниска (4,37), едва е представянето и при независимостта на правосъдната система (4,85). Видими проблеми има и при осъществяването на договорите; Размер на държавното управление  (7,13) – в този съставен елемент класирането на България се утежнява, по линията на по-ниска оценка на държавното ползване. Оценката е относително ниска и вследствие на високите държавни разноски и бюджетни прехвърляния и дотации. Положително въздействие обаче оказва удобният данъчен режим и, в частност, плоския налог.
 Резултати на България по категории

 

Източник: Икономическата независимост по света 2020, институт „ Фрейзър “

 

Общото класиране

Подреждането на водачите по икономическа независимост и тази година резервира нормалната си конструкция – на първите места се подреждат Хонконг (със стойност на показателя 8,94 от вероятни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се добавя от Швейцария, Австралия, Съединени американски щати, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на показателя над 8. С оценка над 8 към този момент са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия завършек на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като множеството от страните на дъното са в условия на революция, тежка икономическа рецесия или и дветe.

България е на  32-ро място в тазгодишното издание , ползващо данни за 2018 година Така съвсем съумява да допре най-хубавото си показване за 2010 година, когато е на 27-мо място. Точно пред нас се класират Люксембург (7,75 общ показател на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо показване са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

 
 
1990

2000

2005

2010

2015

2018

Място/класиране на България в показателя „ Икономическата независимост по света “ на института „ Фрейзър “

92

99

56

27

44

 

32

 

Всъщност мястото в класацията не е водещото, когато става въпрос за действителни оценки. Въпреки застоя в резултата си и неналичието на качествени промени в правосъдната система и работата на изпълнителната власт, страната ни се изкачва нагоре заради няколко аргументи:
Промяна на броя страни, участващи във всяко изданиеПромяна на методологията през годинитеВлошаване на резултатите на други страни.
Техническите аргументи за възстановяване на общото ни класиране единствено демонстрират пропуснатите благоприятни условия.

 

Защо е толкоз значимо

Основните правила на икономическата независимост са персоналният избор, доброволната замяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната благосъстоятелност да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с властническо ръководство. Страните с висока икономическа независимост имат по-високи приходи на глава от популацията, по-висока дълготрайност на живота, по-ниски равнища на беднотия и извънредно ниски равнища на детска смъртност.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР